sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Polvikipu takana

Polven kipu

Polven rakenne on hyvin moninainen erilaisineen rakenteineen. Jokaisen rakenteen ymmärtäminen eri rasitustilanteissa vaatii polven rakenteen ymmärtämisen.

Popliteus-jänteen vaivat

Popliteus- lihas sijaitsee polvitaipeen takana lähtien polvinivelen ulkosivulla reisiluussa olevasta kyhmystä jännemäisenä ja kiinnittyy leveämmin sääriluun yläpäähän sisäsivulle.
Popliteus- jänne voi tulehtua , revetä tai tulla irtopalamurtuma. Käsittelemme jänteen tulehdusta, koska se on yleisempi ja sekoitetaan edellisessä kipupalstassa kuvatun suoliluu-sääriluukalvon hankausvaivaan (juoksijan polveen) polven ulkosuvulla, joka on yleisempi vaiva kuin popliteus- jännetulehdus.

Popliteus-jänteen tulehdusta tavataan juoksijoilla, jotka ovat tehneet paljon mäkiharjoitteita tai pehmeällä ja kaltevalla alustalla harjoitelleet. 
 
Popliteusjänteen oireilut kuntoilijalla:

Rasituskipu alkaa vähitellen. Kipu esiintyy polvessa ulkosivulla ja polven takana. Yhden jalan kyykyssä voi tulla kipua 15-30 asteen polvikulmassa. Kipu voi tuntua juoksujalan heilahdusvaiheessa myöskin. Kipu voi olla aluksi lievää jomotusta juostessa, mutta pahenee ja lopuksi juoksu on lopetettava kivun takia. Alussa kipua esiintyy rasituksen aikana. Pahimmillaan kipua on kävelyn aikana. Joskus kipu tulee äkillisesti kesken juoksemisen. Tyypillinen tilanne on, että juoksijalla kipu tulee 3-4 kilometrin juoksun jälkeen eikä pysty jatkamaan juoksua. Lähiaikojen aikana ei ole mitään tapaturmia. 
 
Kliininen tutkiminen pyritään tekemään välittömästi juoksun jälkeen, jolloin kipupaikan paikallistaminen on helpompaa. Diagnoosin kannalta on tärkeää huolellinen ja tarkka tutkiminen ja tunnustelu polven alueelle. Lisäksi asiakkaan antamien esitiedot yhdistettynä täydentäviin erikoistesteihin ovat tärkeitä. Polven ulkosivun kipuja voi aiheuttaa erittäin monet muutkin rasitukset ja vammat. Nekin on huomioitava tutkimuksissa. 
 
Popliteus-jänteen tulehduksen hoito on aluksi lepo. Lisäksi jäätä kipukohtaan vähentämään tulehdusta ja kipua. Kunnolliset kengät, jotka tukevat jalkaa hyvin. Kipua ja tulehdusta voidaan hoitaa hyvin sähköillä tehostetulla asetteluilla. Samoin tutkimusten mukaan myös laser poistaa tulehdusta ja kipua hyvin. Ultraäänihoito ei ole paras mahdollinen lähellä olevien luurakenteiden takia. Akupunktiolla saadaan myöskin lievitettyä kipua ja parannettua aineenvaihduntaa kipualueella. Popliteus –lihaksen hieronta usein helpottaa kipua. Polven ja säären alueen kalvojen kireyksien käsittely lievittää oiretta. Tarvittaessa kortisonipiikki on apuna jouduttamassa tulehduksen lieventymisessä. 

Kroonisissa tapauksissa mäkijuoksut tai pehmeällä alustalla olevat harjoitteet lopetettava. Harjoitusvirheet on karsittava harjoittelusta pois. Eri hoitomuotoja joudutaan yhdistelemään tarvittaessa. Leikkaushoito on hyvin harvinaista ja en suosittele.
 
Itsehoitona rasituksen välttäminen ensimmäinen ja tarvittaessa lepo. Kylmää voi käyttää kipuun ja tulehdukseen. Tulehduskipulääkkeitä tai tulehdusta lievittäviä voiteita voi kokeilla. Vaivan jatkuessa kannattaa hoidattaa fysioterapian ja osteopatian keinoin.

Ota yhteys Nikama.fi asiantuntevaan henkilökuntaan.