sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Pakaran lihaksen kipu


Pakaran lihaksen kipu


Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi.  Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila.  Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-,  ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”.  Kipualueet yleensä pakaran alue ja heijastuu reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.

Triggerillä tarkoitan lihaksen kipupistettä, joka voi tuntua kipuna paikallisesti tai heijastaa kipu muualle kehoon tai raajaan. Kipupistettä painaessa kipu voi tuntua paikallisesti ja säteillä kipua pisteen tyypilliselle heijastealueelle. Kipu tuntuu yleensä samalta kivulta mitä asiakas on kuvannut.  

Triggerkivuille on tyypillistä, että kipu paikallistuu tietylle alueelle, kipu on tyypillisesti tylppää, jomottavaa tai kalvavaa. Triggerin heijasteisiin voi liittyä puutumisen tunnetta. Tämän vuoksi kipua luullaan usein hermoperäiseksi ongelmaksi. Aluetta tunnusteltaessa on ihotunto normaali. Lihaksen venyttely tuntuu yleensä hyvältä ja lämpö voi helpottaa. Kipualueen lihakset ovat arkoja ulkoiselle paineelle ja lihakset tuntuvat jäykiltä ja kiristäviltä, mikä voi rajoittaa liikkumista. Kipu on usein voimakkaimmillaan aamulla levon jälkeen tai pitemmän paikallaan olon kuten istumisen jälkeen. Tyypillinen kipu voi tulla autolla ajaessa pitempää matkaa, jopa noin 30 km paikkeilla. Kivun takia voi joutua pysähtymään matkalla ja autosta nouseminen  kävelemään helpottaa kipua. Kovemmassa rasituksessa kipu voi pahentua. Ei siis ihme jos tätä oireilua luullaan isias kivuksi.

Pakaran alueen triggereitä voi aiheuttaa seisomatyö, yksitoikkoinen rasitus, väärät kuormitukset, toistotyö, ym. lihasjännitystä lisäävät tekijät. Triggerit syntyvät yleensä kohtiin, jossa lihasta hermottava hermo liittyy lihakseen eli nk. motoristen päätelevyjen ympäristöön. Ympäristö jää jännitystilaan ja kerää ympärille kuona-aineita. Triggereistä on tutkimuksissa löydetty 11 erilaista kudoksia ärsyttävää ainetta, jotka liittyvät kipuun, tulehdusreaktioon ja immuunivasteeseen.
 Asiakas tulee hoitoon yleensä alaselkäkivun ja jalkaan tulevan kivun takia. Asiakas on tarkoin tutkittava , koska on varmistettava onko syy hermon aiheuttama vai lihasperäinen vai jonkin muun syyn aiheuttama. Muitakin syitä toki on useampia.  Testien avulla varmistetaan kivun alkuperä.

Hoitaa voidaan lihasperäistä ongelmaa hieromalla, venyttämällä, sidekudos käsittelyillä, akupunktiolla, ultraääni hoidoilla, laserilla ja sähköhoidoilla. Faskia eli kalvokäsittely tuo nopeasti avun ongelmaan.  Myös erityisellä triggerpiste käsittelyllä. Usein vaiva helpottuu ensimmäisellä käsittelyllä jos hoitoon tullaan vaivan ilmestyessä. Monet ihmiset tietämättömyyttään kärsii vaivasta jopa vuosia. Silloin voi joutua käsittelemään useamman kerran lihaksia.  Siksi on tärkeää jo alkuvaiheessa selvittää kivun aiheuttaja  ja mahdolliset liika kuormituksesta johtuvat rasitukset.

Kotihoitona  voi kokeilla lihaksen kevyttä pumppaamista ja venytystä. Lämpö voi vähäksi aikaa lievittää kipua jos tietää oikean paikan mihin laittaa lämmön rentouttamaan lihasta.