sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Lantion alueen kivut


SI –nivelen ongelmat

SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä.

SI- nivelen toimintahäiriö on yksi yleisimmistä vaivoista vastaanotolla.  SI –nivel  voi oirehtia urheilijasta toimistoyöntekijään. Raskaana olevan naisen nivelistö voi höltyä ja oirehtia raskauden aikana tai sen jälkeen.   Nivelessä voi olla liikehäiriöitä, toimintahäiriöitä, kulumista, tulehdusta tai  ”lukossa”.  Kaikissa näissä ongelmissa kipu tulee usein pakaran seutuun nivelen paikkeille tai alaselän alueelle. Kipu voi säteillä laajemmalle pakaraan ja alemmas reiteen ja jopa säären alueelle sekä joskus kipu voi säteillä nivustaipeen alueelle.  Kipua voi tulla kumartelussa, porraskävelyssä, yhdellä jalalla seistessä tai hyppiessä. Jalan kiertäminen lantiosta kuormitettuna voi aiheuttaa kipua.

Tämä virheasento voi näkyä lantion kiertymisenä ja / tai toisen puolen nousemisena korkeammalle. SI- nivelen toiminta ja asento vaikuttavat suoraan alaselän, lonkan sekä alaraajan toimintaan eli koko liikeketjuun kehossa. Eri lihasten kireydet voivat vaikuttaa suoliluun asentoon suhteessa ristiluuhun. Rangan toimintahäiriöt voivat vaikuttaa myöskin SI- nivelen toimintaan ja muut väärät rasitusmallit. Helposti nivelen toimintahäiriö voi tulla, kun astuu kuoppaan pimeällä. Äkillinen ja odottamaton liike lantion alueella (liukastuminen) voi myöskin olla aiheuttamassa nivelen toimintahäiriön.

SI- nivelessä voi olla tulehduksellisia tiloja kuten reumassa, rasituksesta tai vaikka virheasennon aikaansaamassa ylikuormituksessa. Kipu voi olla voimakasta ja jomottavaa, voi pakotella levossa pakaran seutuun. Pahimmillaan kipu haittaa nukkumista.

SI – nivelen toimintahäiriön tutkiminen ja hoitaminen on kokeneelle osteopaatille normaalia työtä. Tarkka tutkiminen ja muiden syiden poissulkeminen on välttämätöntä oikean syyn löytymiselle. Monet muut vaivat muistuttavat kyseistä vaivaa usein. Monet alaselän ja pakaran alueen kivut ovat erehdyttävästi samalla alueella kipuilemassa. Alkukyselyt ja tutkimiset varmistavat oikean syyn löytymiseen. Alaraajojen pituusero on myös huomioitava tutkimuksessa.

Vaivaa voidaan hoitaa pääsääntöisesti manuaalisesti nivelen liikettä mobilisoimalla tai tarvittaessa manipuloimalla. Jos toimintahäiriötä aiheuttaa lihakset, hoidetaan kireät lihakset venyttelemällä tai muulla kudokseen vaikuttavalla hoitotoimenpiteellä. Pyritään ongelman aiheuttaja poistamaan ammattitaitoisella ja asianmukaisella hoidolla. Myös eri kalvorakenteet kiristyessään on venyteltävä ongelmien poistamiseksi. Eli on moni syitä jotka voivat myös hämäävästi matkia ja kipuilla SI- nivelen ongelman kaltaisesti. Tulehduksellisissa tiloissa voidaan hoitaa niveltä sähköhoidoilla, laserilla ja eri valon taajuuksilla. Hoito voidaan kohdistaa vaikka akupisteiden kautta. Hoitamaton ongelma paranee harvoin itsestään. Joten hoidosta on aina apua kipuja poistamaan. Tulehduksellisissa kivuissa on kortisoni injektiosta hyötyä lievittämään tulehdusta.

Itsehoito on yleensä tehotonta SI- nivelen ongelmissa, mutta voi kipuun kokeilla kivuliaiden liikkeiden välttämistä ja rasituksen vähentämistä. Itse voi koittaa kylmän laittamista kipualueelle SI- nivelen seutuun. Omaehtoiset mobilisoivat liikkeet voivat helpottaa ongelmaa. Itse voit tarkastaa suoliluiden tason peilistä asettamalla kädet kuvan osoittamalla tavalla suoliluiden päälle. Puolieroja voi toki aiheuttaa erittäin monet syyt eikä pelkästään SI -nivel.