sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Lonkan kivut

Lonkan alueen kipuja

Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.

Troganter bursan tulehdus

Troganter bursan tulehdus eli lonkan isosarvennoisen limapussin tulehdus. Tämä on hyvin yleinen limapussin tulehdus ikääntyneillä naisilla. Sitä tavataan myöskin nuoremmilla naisilla ja miehilläkin. Kipu matkii usein isias- hermon tulehdusta, joka säteilee usein pitkin jalan ulkosivua pitkin. Pääasiallisena oireena on kipu ja aristus lonkan ulkosivulla ja pakaran seudussa. Jalassa voi olla pettämisen tunnetta kivun takia. Kipu voi olla voimakasta vihlovaa, jomottavaa kipua, joka pahenee rasituksessa. Aamulla yleensä liikkeelle lähtiessä tuntuu voimakkaammin ja tuikkii ikävästi. Tyypillistä limapussin tulehdukselle on, että ei anna nukkua kipeällä puolen kyljellään. Porraskävelyssä antaa kipua ja istuvaltaan ylös noustessa. Lonkan alueella isonsarvennoisen alueelta löytyy painellen aristava kohta. Lisäksi pakaralihakset ovat kireät tunnustellen.

Syitä löytyy useitakin ja monesti useampi ongelma yhdessä ärsyttää ison sarvennoisen limapussin. Syitä on usein pakaran alueen heikentyneet lihakset, reiden takaosien lihasten kiristyminen, heikentyneet reiden lihakset, liika harjoittelu yhdistettynä väärään tekniikkaan, jalkaterän ylipronaatio, polven virheasento, kireä suolisääriluuside (ITB-side), lonkkanivelen ongelmat lisäävät lihasjännitystä. Ei pidä myöskään unohtaa erilaisissa kaatumisissa ja kontaktilajeissa troganterin seutuun tulevista iskuista johtuvaa tulehdusta tai vamma. Eli ei siis ole ihme jos lonkka kipuilee.

Erotusdiagnostisesti pitää pois sulkea isias- hermon tulehdus, selän liikehäiriöt, lonkan alueen vaivat ja lonkan alueen lihasten trigger –ongelmat, myöskin pakaran alueen lihasten kiinnittymiskohtien ärsytykset ja muut limapussiongelmat pakaran alueella. Tämä vaati tutkivalta lääkäriltä, osteopaatilta ja fysioterapeutilta hyvää anatomian tuntemusta, eri testien hallitsemista ja kokemusta ongelmien selvittämiseksi. Nesteilevä limapussi näkyy hyvin ultraääni tutkimuksessa ja magneetti kuvassa, joilla voidaan varmistaa ongelmatilanteessa oikea diagnoosi.
Hoitoina kotona voidaan käyttää kiristyneiden lihasten venyttely ja heikkojen lihasten vahvistamista. Kotihoitona kylmää troganterin seudussa ja tulehduskipulääkkeitä voi kokeilla. Rasituksen välttäminen kuten juoksu, hiihto ja lenkkeily. Käy kuitenkin tutkituttamassa ammattilaisella mistä vaiva johtuu, että ei turhaan pahenna ongelmaa ja pitkitä paranemista. Kroonistuessa limapussista saa kiusallisen ja pitkittyneen vaivan.
 
Lääkärissä on yleinen hoitokeino kortisoni injektio pistos sekä erilaiset tulehduskipulääkkeet.

Hoitolaitoksessa kartoitetaan kireiden- ja heikkojen lihasten tila. Kireiden ja heikentyneiden lihasten hoitamiseen annetaan kotiohjeet. Lisäksi hoitoina voidaan käyttää laseria ja sähköjä yhdistettynä, myös ultraäänestä on saatu hyviä tuloksi. Myös eri valon aallonpituudet on tutkitusti tehokkaita hoitokeinoja limapussivaivoihin. Ehdottomasti kireiden kalvojen hoitaminen on erittäin tärkeä tässä ongelmassa. Krooninen tulehdus on usein hidas parantumaan. Harvoin kuitenkin joudutaan turvautumaan kalkkeutuneen limapussin leikkaukseen. Bursan tulehdus oikein hoidettuna ei tarvitse koskaan leikkaushoitoa.