sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Polvikipu artroosi

Polviartroosi 

 
Polviartroosi eli nivelrikon kehittymiseen vaikuttavat useat tekijät, joista tärkeimpiä on ikä, polvien rasitus, seisomatyö, ylipaino ja perinnöllinen taipumus. Myös polviin kohdistuvat vanhat vammat lisäävät artroosin muodostumista. Myös erilaiset tulehdukselliset syyt ovat mukana vaikuttamassa polviartroosin muodostumiseen. 
 
Vaivan alkuvaiheessa aiheuttaa kuormitus polvikipua. Myöhemmin kipua tulee aina polviniveltä liikuttaessa ja rasittaessa. Lopuksi kipua voi olla levossakin. Kipu voi rajoittaa alaraajan normaalia käyttöä. Porraskävelyssä alaspäin kulkeminen aiheuttaa helpommin kipuilua polvinivelessä. Kipu sijoittuu yleensä polven alueelle, mutta ajoittain kivut voivat tuntua laajemmallakin alueella. Tyypillistä alkuvaiheessa on ns. liikkeelle lähtö kipu , joka voi ilmetä esim. pitkään paikallaan istumisen jälkeen tai aamulla ylös noustessa.
Taudin alkuvaiheessa rgt –kuvissa ei välttämättä näy mitään poikkeavaa. Myöhemmässä vaiheessa alkaa nivelrako pienentyä ja tulla nivelen reuna-alueelle reunakerrostumia ja tiettyjen kohtien terävöitymistä rgt –kuvissa. Myös polveen saattaa kerääntyä nestettä varsinkin rasittaessa polvea. Niveleen voi tulla myöskin virheasentoja rustopinnan madaltumisen myötä. Taudin alkuvaiheessa polven tähystyksessä voi näkyä hapsuuntumista rustopinnoissa ja loppuvaiheessa voi olla jopa rustopinnan vaurio luurakenteeseen asti. 
 
Nivelrikon alkuvaiheessa pitää ruveta tekemään jotakin polven hyväksi. Jos emme tee mitään ensimmäisten oireiden alkaessa polvinivelissä nivelkivut yleensä vain pahenee ajan myötä. Josta on seurauksena pahimmillaan polven nivelrikko ja virheasento. Polviartroosin alkuvaiheessa on erittäin helppo saada kipuja hoidettua pois. Jopa parhaimmillaan saadaan hoidoilla estettyä nivelrikon eteneminen. Hoidata siis alkavatkin polvikivut ajoissa pois.
Asiakkaan omatoimisia hoitotoimenpiteitä on rasituksen vähentäminen, tulehduskipulääkkeet ja kylmän käyttö. Jotkut ovat saaneet joistakin luontaistuotteista lievitystä nivelvaivoissa. Neopreeniset tuet koetaan hyödylliseksi polven ympärillä niiden lämmittävän vaikutuksen myötä.

Asiakkaan hoitoon tullessa tarkistetaan virheasennot ja alaraajojen oikea käyttö rasituksessa. Tarvittaessa voidaan käyttää ohjaavia pohjallisia. Osteopaattisilla hoitomenetelmillä pyritään saamaan polven toiminta normalisoitua ja liian kireiden lihasten ja kalvojen rentouttaminen turhan rasituksen vähentämiseksi. Opetetaan oikea liikeketjun käyttö alaraajoissa ja oikea lihasten aktivoituminen. Akupunktuurilla on saatu myöskin hyviä hoitotuloksia kipujen lieventymisessä , aineenvaihdunnan parantumiseksi polven alueella ja lihasten rentoutumiseksi. MSF –kuntoutuksella saadaan nopeitakin kivunlievityksiä alkavissa rustovaurioissa ja polven turvotuksen vähentymiseksi. MSF-kuntoutuksessa yhdistyy sähkön ja valon eri taajuuksien korjaava vaikutus solutasolla. Myös ultraääni-, magneettikenttä- ja laser hoidoilla on saatu tutkimusten mukaan hyviä myönteisiä vaikutuksia nivelkipujen hoidoissa. Kokemuksen mukaan hoidoilla voidaan jatkaa nivelen kivutonta käyttöikää vuosilla ja jopa parhaimmassa tapauksessa siirtää tai välttyä polvileikkaukselta. 
 
Syytä pahemmissa vaivoissa on aina kääntyä lääkärin puheille, jossa voidaan arvioida eri kuvantamismenetelmin polvinivelen kunto ja tarkemmin kivun aiheuttaja. Kipuja voidaan koittaa lievittää erilaisilla lääkkeillä ja kortisoni injektiolla. Joillakin lääkkeillä on saatu hyviä myönteisiä vaikutuksia alkavissa nivelvaivoissa. 
 
Valitettavasti kaikista nykyisin olevista hoitomuodoista voi olla lääkäreilläkin puutteellista tietoa hoitomuodon vaikuttavuudesta. Syynä siihen on huono tiedottaminen lääkäreille laitevalmistajilta ja maahantuojilta sekä heikko tutkimusten esilletuominen hoidon vaikuttavuudesta. 
 
Myöskin fysioterapeutin osaaminen ja ammattitaito on hoidon kannalta tärkeä. Tässäkin mielessä fysioterapeutin lisäkouluttautuminen onkin ensiarvoisen tärkeää paremman hoitotuloksen saamiseksi.