sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Piriformis syndrooma


Piriformis syndrooma

Piriformis syndrooma eli päärynälihaksen aiheuttama oireyhtymä. Usein on kysymyksessä päärynän muotoisen lihaksen aiheuttamasta lonkkahermon ärsytyksestä johtuva kipu. Kipu tuntuu reidessä ja pakarassa yleisemmin, mutta kipuilu voi tuntua myös alaselässä. Kipu voi tuntua tilan ollessa pahimmillaan säären ulkosivulla ja aiheuttaa hermon vajaa- tai liikatoimintaa. Riippuen  aivan  miten pahaksi ongelma on päässyt. Myös ongelmaa voi lisätä piriformiksen kiristyminen ja lihaksen kasvu urheilijoilla. Myös pelkkä lihaksen triggerit voivat olla aktiivisia ja aiheuttaa saman kaltaista kipuilua ilman hermon toimintahäiriöitä.

Erotusdiagnostisesti on huomioitava useita tekijöitä,  jotka ovat kivuiltaan samankaltaisia. Siksi hoitavan lääkärin,fysioterapeutin tai osteopaatin kokemus ja testaustaidot ovat tärkeitä ongelmaa selvitellessä. Tilaa usein sekoitetaan risti-suoliluu liitoksen ongelmiin, alaselän ja pakaralihasten ongelmiin. Myös reiden takaosan ongelmat voivat säteillä kipua pakaraan. Lisäksi isias hermon muut pinnetilan ongelmat voivat matkia kivuiltaan piriformis ongelmatiikkaa.  Aina diagnosointi ei ole helppoa johtuen useammasta löydetystä ongelmasta saman aikaisesti. Pelkkä piriformisen ongelma löytyy testeillä helposti.

Urheilijoilla ja kuntoilijoilla kipu voi alkaa asteittain ja säteillä lonkkaan, pakaraan ja teiden takapinnalle. Kipua voi esiintyä kumartuessa tai nostaessa raskasta esinettä. Kävely voi olla vaikeutunut. Hermon ärsytyksessä kipu voi säteillä polven alapuolelle ja selän liikkeet eivät anna kipua. Harjoitus voi lisätä kipua ja esiintyä harjoituksen jälkeen pakaran alueella. Paikallinen lihaksen kiristyminen tuntuu usein painettaessa selvästi ja aiheuttaa kipua. Lihaksen kiristäminen testiasennossa lisää kivun intensiteettiä. Näitä vaivoja esiintyy juoksijoilla ja pyöräilijöillä useammin. Joskus voi olla kaatuminen tai isku pakaraan aiheuttamassa kipua piriformis lihaksen alueelle.

Hoidon kannalta on tärkeä tietää onko hermo ärtynyt vai onko ongelma vain lihaksen spasmissa tai lihaksen triggerin aktivoitumisessa. Alkuhaastattelusta, testaamisesta ja muiden ongelmien kartoittamisesta onkin erittäin paljon hyötyä hoidon arvioimisessa. Hoidon alussa poistetaan lihaskireyksiä pakaran alueelta ja ohjataan päärynämuotoisen lihaksen venyttelyt. Lihasperäiset ongelmat saadaan hoidettua helpommin syvähieronnalla  muistaen hermoäsytys mahadollisuuden. Selvissä hermoperäisissä ongelmissa lähetään hoitamaan fysikaalisin hoitokeinoin hermon pinne/äsytysaluetta.  Joskus on tarvetta antaa kortisoni-injektio nopeuttamaan ongelman rauhoittumisessa.
Kotikeinoina voi käyttää kokeeksi kylmää ja venyttelyä sekä rasituksen välttämistä kyseiselle alueelle. Pitkittyessä käy tutkituttamassa ja hoidattamassa vaiva.