lauantai 31. toukokuuta 2014

Polven alueen kivut

Polven alueen kivut

Limapussin tulehdus 
 
Limapussi on niukan nesteen täyttämä pussi, jonka tehtävänä on vähentää hankausta kudosten välisissä liikkeissä. Limapussissa on samanlainen nestettä tuottava kalvo kuin nivelkapselissa. Normaalisti limapussissa on nestettä pieniä määriä.
 
Polven alueella on n. 15 tunnettua limapussia. Ihmisen kehosta on lähes 150 limapussia. Yleensä limapussien paikat tunnetaan hyvin, mutta usein polvikipuiselta unohdetaan tutkia limapussit eli bursat. Limapussin tulehduksia syntyy yleensä helposti keski-ikäisille urheilijoille ja heikkolihaksisille naisille. Limapussin tulehduksessa muodostuu limapussin sisään nestettä. Sen vuoksi paine nousee ja laajentaa limapussia, josta tulee tunnettu kivulias tila. Kipu voi olla kovaa tai säteillä laajemmalle alueelle. Joskus voi tulla polven pettämisen tunnettakin. Tulehduksen yleensä aiheuttaa liiallinen hankaus , mutta joskus voi olla bakteerinkin aiheuttama tulehdus. 
 
Anserina bursiitti on hyvin tavallinen löydös polven sisäpuolen kivuissa. Yleisemmin esiintyy keski-ikäisillä naisilla. Juoksijoilla ja uimareilla esiintyy useammin limapussin tulehdusta kyseisellä alueella. Kipu tuntuu polven sisäpuolella ja hiukan edessä tavallisemmin. Oireena on kipu polven sisäsivulla ja painelu arkuus samalla alueella. Kipu voi hävitä levossa mutta palaa rasituksessa. Rasituksen jälkeen seuraava aamu voi olla kipein. Kipu voi säteillä nivelrakoon jolloin luullaan herkästi nivelkivuiksi. Kipu voi säteillä reiden taakse myöskin sijaintinsa vuoksi. 
 
Tulehtumista tavallisemmin aiheuttaa kova rasitus esim. juostessa. Polven painuminen sisäänpäin, lattajalka, ylipronaatio ja säären sisäkierto. Liiallinen mäkijuoksu, huono juoksupaikka, liian paljon kilometrejä. Liian vähän lepoa rasitukseen nähden. Liian kireät reiden takaosan lihakset ja näiden rasitus. Myös heikot pakaran lihakset voivat lisätä painetta polven sisäsivulle. Myös erilaisten kalvorakenteiden kiristyminen sääressä ja reidessä voi johtaa limapussin ärtymiseen. 
 
Erotusdiagnostisesti huomioitava polviartroosi, alaraajojen ja jalkaterän anatomiset virheet, limapussin ylimenevien jänteiden tulehdus, nivelkierukan vaivat, sivusiteiden vauriot, iskut polveen kyseiselle alueelle. Usein on vaikea erotella toisistaan näitä kipuja. Kokenut lääkäri, osteopaatti tai lisäkoulutuksen saanut fysioterapeutti osaavat tarvittavan erotusdiaknostiikan. Lisäkuvantaminen helpottaa vaivan varmistumista. Ultraääni- tai magneettikuva voi paljastaa myöskin kyseisen limapussi tulehduksen. 
 
Itsehoitona rasituksen välttäminen, juoksumatkan lyhentäminen, kireiden alueiden venyttely, kylmän käyttö kipualueella. 
 
Hoitolaitoksessa voidaan tehdä tarkempi alaraajojen virheasentojen kartoitus. Lihaskireyksien ja heikkouksien tutkiminen ja erilaisten kalvorakenteiden venytys. Ohjata asiakasta oikein venyttelemään ja vahvistamaan heikkoja lihaksi. Erilaiset sähkökipuhoidot antavat hyvän hoitovasteen myös tutkimustenkin mukaan. Myös eri valojen taajuudet lievittävät kipua hyvin myös tutkimusten mukaan. Akupunktio myöskin antaa oikein annettuna hyvän hoitovasteen.