lauantai 31. toukokuuta 2014

Jalkaterän kivut

Jalkaterän kivut

Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.

Jalkaterän yleisempiä kipujen aiheuttajia

Jalkaterän ja päkiän ongelmat ilmenevät yleensä kipuina. Joskus puutumisena tai puutumisen tunteena, kramppeina, terävinä tai polttavina kipuina. Jalkojen kylmääminen on lievempi vaiva joillakin. Kivut ilmenevät kävellessä, juostessa tai pahimmillaan levossakin. Kipuja voi aiheuttaa hermoston ärtyminen, nivelmuutokset, lihaksisto, jalkapohjan kalvon tulehdus ja erilaiset rasitus- tai rappeumamuutokset jalkaterässä. Toki on lukuisia muitakin kivun aiheuttajia.

Hermokivut ovat varsin yleisiä jalkaterän kipujen aiheuttajina. Näitä kipuja sekoitetaan usein kantaluupiikin aiheuttamiksi tai jalkapohjan kalvon tulehdukseksi. Eikä ihan turhaan, sillä hermon tulehdus vaikuttaa jalkaterän aineenvaihduntaan, jolloin näiden alueiden aineenvaihdunta muuttuu heikommaksi. Kipu voi olla laaja-alaista, rasitus pahentaa, aamulla usein ärhäkkäämpi ja tulee liikkeellelähtö kipua. Kipu paikallistuu usein päkiään tai varpaisiin. Joskus hermokipusäteilyä voi tuntua alaselässä asti vaikka kivun aiheuttaja on jalkaterässä. Voi olla tunne, että sukka on rypyssä tai pahemmissa tapauksissa voi olla hermon alueella tuntopuutoksia päkiässä tai varpaissa. Erotukseksi pitää tutkia myös muut rakenteet, jotka voi aiheuttaa kipuja päkiään ja jalkaterän alueeseen. Ärtynyt jalkapohjan hermo näkyy usein huonosti magneettikuvassa tai ultraäänitutkimuksessa, varsinkin alkuvaiheessa hermossa ei ole paksuuntumista tai tuntopuutoksia. Kliininen tutkiminen onkin hyvin suoritettuna kohtuullisen hyvä kivun syyn selvittäjä. ENMG eli hermoratatutkimus antaa varmuutta vaivan paikallistamiseen edenneissä hermovaivoissa. Hermokipujen hoidoissa onkin kivun alueelta vähennettävä kuormitusta. Kengässä matalat korot ja liikkumatilaa jalkaterälle.

Ärtynyttä tai vajaatoimintaista hermo voidaan hoitaa hyvin sähköhoidoilla ja yhdistettynä sähkö-laser hoitoon. Näistä hoitomuodoista ja tehosta löytyy tutkittua tietoa Suomesta ja ulkomailta. Jotkut hyötyvät kortisoni injektiosta ja joskus voi joutua turvautumaan leikkaushoitoonkin. Yleensä kannattaa kokeilla kuitenkin muita hoitokeinoja. Jos hoidoista ei hyötyä kipuun, silloin joutuu harkitsemaan leikkausta hermon vapauttamiseksi.
 
Kotihoitona rasituksen välttämistä, matalakantaiset kengät, voi kokeilla kylmähoitoa, erilaisia kipugeelejä ja tulehduskipulääkkeitä. 
 
Artroosimuutokset eli nivelkulumat ovat varsin yleinen kivun aiheuttaja iäkkäämmillä ihmisillä. Yleinen paikka on ukkovarpaan tyvinivelen artroosi, joka voi näkyä ulkoisesti myös ”liikavarpaana”. Syy yleensä on rasitus yhdistettynä liialliseen kuormitukseen ja väärään jalkaterän toiminnan kanssa. Kipu paikallistuu ukkovarpaan tyveen ja vaikeuttaa kävelyä. Rasitus yleensä pahentaa kipua. Hoidoissa huomioitava hermon ärsytys päkiän alla ja muut hermon säteilykivut kyseiselle alueelle. Joskus ukkovarpaan lyhyet koukistajat antavat kipua samalle alueelle. Joskus kipua voi aiheuttaa limapussin tulehdus ukkovarpaan päkiän kohdalla. Myös kihdin mahdollisuus on huomioitava ja poissuljettava. Myös muihin niveliin jalkaterässä voi tulla nivelmuutoksia, jotka voi aiheuttaa kipuilua. Kaikki mahdolliset kivun aiheuttajat pitää siis tutkia parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi. Nivelien muutokset näkyvät rgt kuvissa yleensä hyvin. Alkavat tulehdukset näkyvät paremmin magneettikuvissa nesteisenä turvotuksina esimerkiksi. Nivelkipuja voidaan hoitaa tehokkaasti osteopatialla, sähköillä ja eri valon aallon pituuksilla (laser) hoidoilla. Akupunktiolla myös saadaan kohtalainen tai hyvä kivunlievitys.
Kotihoitona kylmähoito, rasituksen välttäminen, kunnolliset jalkineet ja tulehduskipulääkkeitä voi kokeilla.

Jalkaterän nivelien liikehäiriöt

Nivelien liikehäiriöt jalkaterässä voivat aiheuttaa myös teräviä puukkomaisia kipuja. Nivelen liike on jostain syystä rajoittunut eikä se näy missään kuvantamismenetelmässä. Kokeneen osteopaatin jalkaterän tutkiminen onkin ensiarvoisen tärkeä nivelen liikehäiriön löytämiseksi jos jalkaterän kivut eivät selity millään muulla keinoin. Huonosti toimiva jalkaterän nivelistö ei vaimenna yhtä tehokkaasti iskuja kuin hyvin toimiva jalkaterä. Kipuja voi aiheuttaa myös yliliikkuva nivel.
Hoito on nopeaa ja kivutonta nivelen mobilisointia tai nivelen manipulaatiohoito.

Rasitusmurtumat jalkapöydässä

Rasitusmurtumat ovat urheilijoilla yleisempiä vaivoja liiallisesta rasituksesta johtuen. Urheilijan harjoituksissa rasitusta ja voimaa nopeasti lisättäessä voi tulla luiseen rakenteeseen ns. rasitusmurtuma. Nimikin kertoo jo syyn. Rasitusmurtumaan vaikuttavat muutkin syyt, kuten epäsopivat kengät, jäykkä kaarijalka jonka jousto-ominaisuus on huono, nivelten huono liikkuvuus jalkaterässä, yli pronaatio, ylipaino ym. Pikkuhiljaa rasituksessa paheneva kipu jalkapöydässä onkin hoitoon tulon syy. Heti ei rgt -kuvissa näy rasitus murtuma. Yleensä kahdenviikon aikana alkaa muodostumaan kallusta, joka vasta näkyy rgt -kuvissa. Yleisin paikka on keskimmäisen jalkapöydän luun rasitusmurtuma johtuen sen jäykemmästä rakenteesta. Muissakin jalkapöydän luissa voi olla rasitusmurtuma.
  
Hoitona onkin siis rasituksen välttäminen, oikeiden jalkineiden löytäminen, jalkapöytään kohdistuvien virheellisten kuormituksien poistaminen, jalkapöydän nivelien liikkuvuuden normalisoiminen. Kipuja voidaan vähentää sähkökipuhoidoilla, sähkö-laserilla, akupunktiolla.

Kotihoitona rasituksen vähentäminen tai välttäminen, kylmähoito. Jalkineiden vaihto joustavampiin kenkiin.

Jalkaterän ja päkiän alueelta löytyy siis erilaisia sisäisiä ja ulkoisia kivun aiheuttajia. Tässä oli vain yleisimmästä päästä mainittuja kipujen aiheuttajia, joita tulee vastaanotolle hoitoon. Pohjallinen ei yleensä poista kivun aiheuttajaa mutta voi joskus helpottaa. Kipujen aiheuttajia voidaan hoitaa hyvin ja vain erittäin harvoin tarvitaan kalliita pohjallisia. Hyvin toimiva jalkaterä onkin yleensä kivuton.
 
Pitkittyneissä tai äkillisissä kiputiloissa on syytä käydä lääkärin juttusilla. Lääkäri arvioi onko ongelma lisätutkimuksen tarpeessa ja kaipaako jalka jatkotutkimuksia esim. murtumissa.
Seuraava kipuaihe on nilkan alueen kivut.