lauantai 31. toukokuuta 2014

Nilkan kivut

Nilkan kivut

Nilkan alueella on useita kivun aiheuttajia. Kipuja voivat aiheuttaa hermot, rustopinnat, jänteet, limapussit, nivelsiteet, murtumat tela- ,sääri- ja pohjeluussa, rustoliitos, lihakset, ym… Nilkan rakenne on hyvin monimutkainen, joten siihen mahtuu siksi erilaisia kipujen aiheuttajaa.
 
Akillesjänteen kipu

Urheilijoilla ja kuntoilijoilla esiintyy eniten akillesjännevaivoja. Tyypillisiä lajeja ovat esim. juoksu, hyppylajit ja tennis. Akillesjänteen tulehduksessa on vaikeaa päättää onko tulehdus jännekudoksessa itsessään vai ympäristökudoksissa tai molemmissa. Kliinisesti ne on vaikeampi erottaa toisistaan. Akillesjänne vaiva voi uusiutua herkästi uudelleen ja on helposti kroonistuva vaiva.
Kipu tuntuu selvästi yleensä 3-5 cm kantaluusta ylöspäin. Kipu voi tuntua myös pohkeen alueella. Askellus voi olla lyhentynyt kivun takia. Tämä kohta tuntuu noin 90 % tapauksista aralta myös jännettä puristeltaessa. Liikkeelle lähtiessä ja kuormitusta lisättäessä tuntuu kipua kyseiselle alueelle sekä pohkeessa. Jänteessä voi tuntua turvotusta tai jopa jänteen paksuuntumista. Kantaluusta ylös 3-5 cm, tämä alue on jänteessä heikommin verisuonitettu. Erotusdiagnostiikka on huomioitava muista vaivoista.
 
Akillesjänteen tulehdus voi johtua yhdestä tai useasta syystä. Harjoittelun määrä liian suuri tai nopeasti lisätty määrä. Liian pitkät matkat ja liian suuri teho. Hetkellisesti voimakkaat suoritteet kuten hypyt, mäkijuoksu. Varsin yksipuolinen harjoittelu ja lihashuollon välttäminen. Kovalla alustalla juokseminen, väsyminen ja huono juoksu- tai hyppytekniikka. Huonot jalkineet. Väärin suunniteltu harjoitusohjelma voi olla myöskin syynä. Lisäksi on lukuisia rakenteellisia syitä kuten lihasten heikkous ja niiden kireys, jalkaterän huono toiminta, nilkan instabiliteetti eli löysä nilkka. Verisuonituksen heikkoudella ja autonomisen hermoston säätelymekanismin häiriöt verisuonituksessa. Hermoston hidastunut toiminta tai vajavuus. Jalkaterän virheasennot ja ylipronaatio lisäävät myöskin alttiutta akillesjännetulehdusta. Jalkaterän, nilkan, polven ja lantion biomekaaniset toimintahäiriöt voivat aiheuttaa rasituksessa myös jänteen ongelmia
.
Itsehoitona voi kokeilla kylmähoitoja kipualuelle, pohkeen lihasten venyttely ja jalkapohjan venyttely sekä oikeanlainen harjoittelu. Lepo on myös yksi hyvä hoitokeino.
 
Hoitolaitoksen keinoina on rakenteellisten toimintahäiriöiden hoitaminen ja korjaaminen, lihasten ja kalvorakenteiden venyttely ja palauttaa jalkaterän toiminta normaaliksi. Ohjata oikeaan harjoitteluun. Lisäksi voidaan lisätä eri hoidoilla aineenvaihduntaa kyseisellä alueella ja vähentää tulehdusta fysikaalisilla hoidoilla (sähköt, US, laser , akupunktio ym.) Tarkka syiden tutkiminen akillesjänteen tulehduksessa on paras takuu hyvän hoidon saamiseksi.