lauantai 31. toukokuuta 2014

Nilkan ulkopuolinen kipu

Nilkan ulkopuolen nyrjähdys

Nilkan ulkosyrjän nivelsiteiden” nyrjähdys” on hyvin tyypillinen kivun aiheuttaja. Lievemmissä vammoissa nilkan ulkosyrjään tulee kipua ”nyrjähdyksen” seurauksena. Nilkan nivelsiteisiin tulee lievää venytys vamma. Pahimmillaan sieltä voi revetä nivelsiteet poikki kokonaan. Tällöin tulee nilkan ulkosyrjään turvotusta ja mustelma pohjeluun alapäähän tai koko ulkosivulle. Samalla voi tulla pohjeluun kärkeen murtuma. Samoin usein murtuman seurauksena voi tulla pohjeluun ja sääriluun alapään rustoliitoksen repeämä.
 
Nilkan ulkosyrjän nivelsiteistä yleisemmin vaurioituu kanta- pohjeluuside(FC lig.). Nivelside vamma voi tapahtuu osittain tai kokonaan nilkan taipuessa äkillisesti sisäänpäin. Vamma voi tulla esim. kuoppaan astumisen yhteydessä. Kipua tuntuu paikallisesti pohjeluun alapään alta. Nilkka sisäänpäin taivuttaessa kipu lisääntyy. Myös jalkaterän sisä - ja ulkokierto voi lisätä kipua. Nilkka aristaa kävellessä. Varisinkin epätasainen maasto antaa kiputuntemuksia nilkan asennon muutoksissa.
Nilkan nyrjähtäessä sisäänpäin ja samalla jalkaterä kääntyy sisään voi revähtää tai revetä etummainen pohje- telaluusidos (FTA lig.). Kipu tuntuu pohjeluun alapään seudussa myös ja hiukan etupuolella pohjeluun kärkeä. Alueelle voi tulla turvotusta ja mustelmaa. Alue aristaa ja nilkan liikkeet antavat kipua. Nilkka voi tuntua löysälle. Kävellessä epätasaisella alustalla kipu voi tuntuu selvästi. Jalkaterän aktiivinen ja passiivinen sisäkierto antaa kipua. Joskus pohjeluun kärki saattaa murtua irti, jos nivelsiteet ei katkea. Hoitona on silloin kirurginen toimenpide.
 
Akuutissa tilanteessa epäiltäessä nivelsidevammaa kannatta käyttää välittömästi nilkan kohoasentoa, kylmää ja puristusta ehkäisemään verenvuota ja turvotusta. Kotona voi koitta käyttää kylmägeeliä ja kipua lievittäviä särkylääkkeitä. Kylmän käyttö vähentää alkuvaiheessa hyvin kipua. Pahemmissa turvotuksissa ja kivuissa käännytään lääkärin puoleen.
 
Hoitona yleensä käytetään lepoa ja liikutaan kivun sallimissa rajoissa. Pitkittyneessä kiputiloissa ja turvotuksissa kannattaa tutkituttaa nilkan alue tarkemmin ja hoidattaa asiantuntijalla.
 
Hoitolaitoksen keinoina on vähentää kipua ja turvotusta eri fysikaalisten hoitokeinojen avulla. Lisäksi kudosten paranemista voidaan nopeutta eri hoitotoimenpiteillä. Nivelsiteiden leikkausten jälkeinen kuntoutus on tärkeää paranemisen ja aineenvaihdunnan palauttamiseksi. Näistä hoitokeinoista löytyy useita tutkimuksia maailmalta. Sähkön, laserin ja ultraäänen käytöstä löytyy selvää näyttöä oikein käytettynä. Arpeutumisalueen käsittelystä on usein hyötyä arpikudoksen joustavuuden parantamiseksi. Kiinnittyneet kalvot ympärillä oleviin rakenteisiin voi aiheuttaa helposti toiminnan häiriötä nilkan ja koko jalan toiminnassa.