lauantai 31. toukokuuta 2014

Kantapään kivut

Kantapään kivut

Vastaanotollemme tulee usein kantapääkivusta kärsivä asiakas. Meidän kantapää joutuu ottamaan paljon kuormaa kävellessä ja juostessa. Kantapään alue kipeytyykin helposti rasituksessa. Liian hyvin muotoiltu kenkä kantapäästä saattaa aiheuttaa kantapään kivun sisäreunalta tai kantapään alta. Kipu voi olla terävää, kuumottavaa ja jomottavaa. Usein liikkeelle lähtiessä on voimakkain kipu. Pahemmissa tilanteissä voi olla päkiän alla tunnottomuutta tai tunnetta, että sukka on rytyssä. 
 
Hermokipu

Kantapään kivun voi aiheuttaa kantahermon haaran ärtyminen tai kantapään sisäsivulla olevan kanavan kautta (tarsaalitunneli) kulkevan hermon ärtyminen. Tämän kivun aiheuttaja usein sekoitetaan kantaluupiikkiin. Kummassakin kipu on tyypillisesti samalla alueella. Hermon ärtymistä on useimmin naisilla. Erotukseksi pitää tutkia kantakalvon kiinnittyminen kantaluuhun ja onko sen kiinnitys ärtynyt. Samoin kantapään rasvapatjakin voi olla kivun syynä. Kivun aiheuttaja on helppo tutkia kliinisesti provokaatio testeillä. Jos ei tutkita kunnolla päädytään syyksi ”kantaluupiikkiin”. Hyvin kuppimainen pohjallinen on vain pahentamassa kipua. Ärtynyt hermo kantapäässä antaa kipua kantapäällä kävellessä, mutta päkiällä kävely ei tuottaa kipu. Vastaavasti kantaluupiikin ollessa kyseessä tilanne on toisinpäin. Kortisoni injektiosta on hyötyä, jos se laitetaan kyseiselle alueelle ei siis kantaluupiikin alueelle. 
 
Yleensä kotikonstein hermoärsytystä on hankala hoitaa kantapäässä. Voi kokeilla rasituksen vähentämistä, kylmää kantapään sisäsivulle tai kipugeelejä. Myös jalkineen vaihto tasapohjaisempaan, jolloin painetta jää vähemmälle hermolle.
Meillä on useitakin tehokkaita hoitokeinoja käytettävissä. Hoitoina voi käyttää akupunktiota, sähköä, laseria tai ultraääntä taikka vaikeissa kivuissa useiden hoitojen yhdistelmää. 
 
Kantaluupiikki

Kantaluuhun etuosaan kiinnittyy lihaksia ja kalvoja, jotka rasituksessa voivat ärsyttää kiinnittymisalueen kantaluun etuosassa. Röngtenkuvassa voi näkyä selvää kalkilisää kantaluun etuosassa kiinnittymisalueella. Vaikka kuvassa voi näkyä muutoksia ei se takaa, että kivun aiheuttaja on kyseinen alue. Hitaasti tulevat muutokset ovat vain lievästi tai ei ollenkaan kipeä. Ärhäkkä kantaluupiikki voi hyvin muistuttaa edellä mainittua hermokipua. Erotukseksi on tutkittava ja poissulettava hermon aiheuttama kipu. Kantaluupiikissä ei koskaan tule hermoperäisiä oireita, kuten tuntomuutoksia päkiässä. Kortisonipiikki kiinnittymisalueelle voi helpottaa kipua.

Kotihoitokeinoina rasituksen vähentäminen , kylmän tai kipugeelin laittaminen kantapään alle. Välttää korkeita korkoja kengissä. 
 
Hoitolaitoksen hoitomahdollisuudet ovat hyvät useita hoitokeinoja käyttäen. Pohjallinen auttaa yleensä huonosti, koska jalkaa joutuu käyttämään eikä saada kunnolla lihaksien ja kalvojen voimia pois. Pahimmillaan voidaan saada hermon ärtyminen aikaiseksi pohjallisella.

Jalkapohjan käsittely kalvojen osalta ja nilkan alueelta auttaa yleensä erittäin hyvin